piątek, 22 marca 2013

Rozgrzewająca zupa




Za oknem śnieg i mróz, wiosny ani widu ani słychu. Zatem dziś typowa zimowa propozycja - zupa, która rozgrzeje nie tylko brzuszki, ale i serca.



Składniki:

2 piersi z kurczaka (choć ja preferuję piersi z indyka około 300g)
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 cebula
2 kostki bulionu z kurczaka (ewentualnie rosół)
1 puszka krojonych pomidorów 400g
100g mrożonego groszku
100g mrożonej kukurydzy lub jedna puszka
Oliwa i chilli
Sól
2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

W rondlu (z grubym dnem) rozgrzej oliwę i podsmaż drobno posiekaną cebulę, dołóż drobno pokrojone mięso. Jak się zrumieni dodaj pokrojoną w plasterki marchew i pokrojony w kostkę seler oraz posiekany czosnek. 
Dusić około 5 minut. Dodaj bulion (lub rosół), zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia przez około 15 minut.
Następnie dodaj groszek i gotuj jeszcze 5 minut. Jeżeli trzeba to dosól, dodaj chilli.
Podawaj w ogrzanych talerzach.
Do zupy można dodać też inne warzywa, jest pyszna z fasolą szparagową (testowałam), a także z papryką lub groszkiem cukrowym. Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Żona dzisiaj dorzuciła do zupy suszone pomidory w oliwie. Przyznam, że rewelacyjny pomysł i jakby co to polecam ten tunning ;)

    OdpowiedzUsuń