wtorek, 19 marca 2013

Zupa krem z brokuła


Zapraszam... dziś przepis na zupę z brokuła typu krem.

Składniki:

1 średni brokuł
2 duże marchewki
kawałek korzenia selera
mały korzeń pietruszki
duży serek topiony śmietankowy (100g)
kostka rosołowa
sól
pieprz
ostra papryka
pieprz cayenne (według uznania)
parmezan lub żółty ser wędzony
oliwa
1 ciemny chlebek (na grzanki)

Przygotowanie:

Warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę, ugotować z kostką rosołową. Następnie całość zmiksować z serkiem topionym do uzyskania jednolitej konsystencji, doprawić do smaku.
Chleb pokroić w kostkę, rozłożyć na blaszce, skropić oliwą i zrumienić w piekarniku rozgrzanym do 180 st, czas 10 minut.
Podawać w miseczkach z grzankami posypane parmezanem (lub serem zółtym wędzonym).

Dziś w roli grzanek wystąpił chleb gryczany. Były pyszne i aromatyczne :)

Życzymy smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz