środa, 17 kwietnia 2013

Fantastyczny tradycyjny keks


Dziś na deser proponuje pyszny domowy keks. Jest troszeczkę pracochłonny (ja, a właściwie mój mąż uciera go tradycyjnie w makutrze) :)

Składniki:
30dkg miękkiego tłuszczu (margaryna + masło lub sama margaryna)
3/4 szklanki cukru
2 całe jajka
3 żółtka
Piana z 3 białek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
mąka (ile wlezie, zazwyczaj około 1 niepełnej szklanki)
bakalie:
            po pół szklanki: pokrojonych suszonych śliwek, pokrojonych moreli, żurawiny, namoczonych                
                                    rodzynek, zmielonych orzechów włoskich, laskowych i migdałów


Przygotowanie:
W makutrze utrzeć tłuszcz z cukrem, jak masa będzie puszysta dodać pojedynczo 2 całe jajka i 3 żółtka.
Po dokładnym utarciu dodać i mieszać łopatką (delikatnie) proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną, bakalie i ubitą na sztywno pianę z 3 białek. Całość delikatnie wymieszać i dodać mąkę.
Ja jeszcze dodatkowo dodaję część tej mąki (około 3-4 łyżki) do bakalii, dokładnie mieszam i w takiej postaci dodaję bakalie - mąka w bakaliach powoduje, że nie opadają one na dno podczas pieczenia.
Ciasto rozłożyć do dwóch keksówek i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-190 stopni przez 35-40 minut.




Życzę smacznego :)

1 komentarz:

  1. Normalnie ja keksu nie lubię, ale ten właśnie uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń