piątek, 19 kwietnia 2013

Sernik z brzoskwiniami


Lekki, puszysty i wilgotny sernik z brzoskwiniami. W oryginalnym przepisie masa serowa wylewana jest na ciasto, jednak ja piekę zawsze sernik na petitkach pełnoziarnistych.



Składniki (podaje tylko na masę serową):
5 serków homogenizowanych
4 żółtka
1 całe jajko
3/4 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy
1/2 kostki margaryny (roztopionej i wystudzonej)
Piana z 4 białek
Puszka brzoskwiń (duża)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Zmiksować na puszystą masę żółtka z cukrem. Następnie dodać jedno jajko, budyń, proszek do pieczenia, margarynę i stopniowo serki. Po czym delikatnie łopatką wmieszać ubitą pianę z białek. Można dodać odrobinę otartej skórki z cytryny i na przykład kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Masę wylać na blaszkę (wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną petitkami). Na wierzchu poukładać pokrojone w plasterki brzoskwinie. Można posypać na wierzchu kruszonką. Piec około 60 do 80 minut w temperaturze 200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz