niedziela, 16 listopada 2014

Dla łasuchów - Rafaello


Kto z nas od czasu do czasu nie lubi oddać sie pokusie zjedzenia czegoś słodkiego ? Pewnie wszyscy. Jednak sa tacy co to każde słodkie pochłania w dużych ilościach, ale są też osoby, które robią to rzadko, ale jeśli już sie skuszą na coś słodkiego to musi być to coś wyjątkowego. Ja do takich osób się zaliczam. Uważam, że słodyczami należy się delektować, a nie pożerać. Zatem skoro mowa o delektowaniu się to chyba wszyscy się ze mną zgodzą iż na takie coś zasługuje Rafaello. Ślinki już ciekną ? Zatem nie traćmy czasu na błąkanie się po cukierniach i przeliczanie na ile nas stać. Zróbmy sobie sami w domu ! Do dzieła :)

Składniki:

200 g masła
1 szklanka cukru pudru
2 jajka
200 g wiórek kokosowych
160 g herbatników
ok 50 migdałów

Wykonanie:

Masło ucierać na puszystą masę cały czas dodając partiami cukier puder i jajka.
Na koniec ucierania do dodać wiórki kokosowe (odsypując około 5 łyżek) i wymieszać. Całość włożyć do lodówki na godzinę.

Herbatniki pokruszyć i dodać do masy. Całość wymieszać.
Następnie formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, a w środek każdej włożyć migdał (wcześniej sparzony i obrany) lub orzech laskowy (obrany).
Każdą kulkę obtoczyć we wcześniej odsypanych wiórkach kokosowych.
Kuleczki wstawić do lodówki i tam przechowywać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz