piątek, 28 listopada 2014

Pstrąg w sosie pomidorowym


No i mamy piątek. W sumie można by zjeść coś innego, bezmięsnego na obiad. I nie chodzi tutaj o piątkowy post czy coś w tych klimatach gdyż ja nawet nie jestem katolikiem, ale ot po prostu jakaś odmiana. Pomyślałem sobie, że poszukam czegoś w internecie. Dawno nie jadłem ryby, więc swoje poszukiwania tak właśnie ukierunkowałem. No i znalazłem, zatem zapraszam do gotowania.

Składniki:
 2 wypatroszone pstrągi
 sól, pieprz
Składniki na sos pomidorowy:
 250 g przecieru pomidorowego
 2 ząbki czosnku
 200 ml wody
 50 ml oliwy z oliwek
 oregano, bazylia, zioła prowansalskie
 sól, pieprz

Przepis na pstrąga w sosie pomidorowym:

 Pstrągi dokładnie myjemy, suszymy i układamy na desce. Nacinamy skórę z obydwu stron.
 Układamy obok siebie w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy solą i pieprzem,
 Do środka ryby oraz po zewnętrznej stronie nakładamy sos pomidorowy.
 Całość posypujemy natką pietruszki.
 Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 20 minut.
Smacznego!

Do przyozdobienia potrawy możemy użyć świeżych listków bazylii.
 Ja lubię potrawy z czosnkiem, więc w rybie znalazł się dodatkowo pokrojony w plasterki czosnek.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz