sobota, 20 kwietnia 2013

Brzdąc poznański



Uwielbiam to ciasto. Przypomina mi nieco lata mojej młodości kiedy to prawie codziennie nabywaliśmy je w pobliskim sklepie. Pobliskim gdyż mieszkałem z rodzicami bezpośrednio nad nim. Pamiętam, że zapach kawy roznosił się po całym sklepie przez co lubiłem tam chodzić. Zapach kawy gdyż jak na tamte czasy przystało kawę można było kupić głównie w ziarnkach, ale na miejscu ją ekspedientki mieliły. Obok kawy można było kupić na wagę właśnie brzdąca poznańskiego...
...a wiec zapraszam do zaznajomienia się z przepisem:


Składniki :
Biszkopt:
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki ziemniaczanej

5 jaj
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ewentualnie 2 łyżeczki octu
Masa:

1 litr słodkiej śmietanki (30%)
1 szkl. cukru
4 łyżeczki kakao
2 łyżki żelatyny
Przygotowanie :
BISZKOPT
Upiec biszkopt, tzn. ja ubijam białka, pod koniec dodaję cukier, potem żółtka i od tej pory miksuję wszystko około 10 minut. Następnie mieszam proszek z octem (dzięki temu biszkopt po upieczeniu jest równy), dodaję do masy, chwilę ubijam, no i na koniec dosypuję, delikatnie mieszając łyżką,  mąkę ziemniaczaną.
Ten rodzaj mąki sprawi, że biszkopt będzie bardzo kruchy. Niektórzy twierdzą, że aż za bardzo...

MASA
Żelatynę namoczyć na kilka minut w około 1/2 szkl. śmietanki, resztę zagotować z cukrem i kakao, dodać do gorącego płynu namoczoną żelatynę, podgrzać niemal do zagotowania, ostudzić i schłodzić w lodówce. Ponieważ zdarza się, że z żelatyny robią się "kluchy", to wtedy przy łączeniu jej z gorącą śmietanką pomagam sobie sitkiem.
Po kilku godzinach, wyjąć masę
i rozgrzać do temp. pokojowej. Wykładać małe porcje do jakiegoś naczynia, miksować bardzo dokładnie, aż masa będzie przypominać bardzo miękkie, prawie płynne masło  (w przeciwnym wypadku część biszkoptu na górze ciasta nie przyklei się do masy),  rozsmarowywać na przekrojonym biszkopcie, a następnie przykryć drugą połową ciasta, lekko przycisnąć (można polać polewą lub dowolnie udekorować), zawinąć w folię i do lodówki. Jeść najlepiej następnego dnia.
Dodatkowe porady
Moi drodzy ten przepis jest jedynym prawidłowym przepisem na brzdąca. To przepis który da Wam możliwość zrobienia brzdąca takiego jak w cukierni.
Jeżeli chodzi o dodawanie żelatyny, to należy to zrobić po zagotowaniu śmietany (wyłącznie 30%) z cukrem i kakao, ale już podczas studzenia w (formie płynnej). Nie wolno zagotowywać żelatyny nigdy ponieważ traci ona swoje właściwości żelujące.
Życzę smacznego :)



6 komentarzy:

  1. Zaintrygowałes mnie tym brzdącem:-). Zapowiada się przepysznie. Chętnie ten przepis któregoś dnia wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam gdyż jest naprawdę wyśmienity :)

      Usuń
  2. w składnikach brakuje jajek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za uwagę...już poprawione.

      Usuń
  3. 37 years old Structural Analysis Engineer Allene Ferraron, hailing from Victoriaville enjoys watching movies like Joe Strummer: The Future Is Unwritten and Lockpicking. Took a trip to Gusuku Sites and Related Properties of the Kingdom of Ryukyu and drives a Sonata. sprobuj na tej stronie

    OdpowiedzUsuń