Uwielbiam to ciasto. Przypomina mi nieco lata mojej młodości kiedy to prawie codziennie nabywaliśmy je w pobliskim sklepie. Pobliskim gdyż mieszkałem z rodzicami bezpośrednio nad nim. Pamiętam, że zapach kawy roznosił się po całym sklepie przez co lubiłem tam chodzić. Zapach kawy gdyż jak na tamte czasy przystało kawę można było kupić głównie w ziarnkach, ale na miejscu ją ekspedientki mieliły. Obok kawy można było kupić na wagę właśnie brzdąca poznańskiego...
...a wiec zapraszam do zaznajomienia się z przepisem:
Składniki
:
Biszkopt:
1
szkl. cukru
1 szkl. mąki ziemniaczanej
5 jaj
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ewentualnie 2 łyżeczki octu
1 szkl. mąki ziemniaczanej
5 jaj
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ewentualnie 2 łyżeczki octu
Masa:
1
litr słodkiej śmietanki (30%)
1 szkl. cukru
4 łyżeczki kakao
2 łyżki żelatyny
1 szkl. cukru
4 łyżeczki kakao
2 łyżki żelatyny
Przygotowanie :
BISZKOPT
Upiec
biszkopt, tzn. ja ubijam białka, pod koniec dodaję cukier, potem
żółtka i od tej pory miksuję wszystko około 10 minut.
Następnie mieszam proszek z octem (dzięki temu biszkopt po
upieczeniu jest równy), dodaję do masy, chwilę ubijam, no i
na koniec dosypuję, delikatnie mieszając łyżką, mąkę
ziemniaczaną.
Ten rodzaj mąki sprawi, że biszkopt będzie bardzo kruchy. Niektórzy twierdzą, że aż za bardzo...
Ten rodzaj mąki sprawi, że biszkopt będzie bardzo kruchy. Niektórzy twierdzą, że aż za bardzo...
MASA
Żelatynę
namoczyć na kilka minut w około 1/2 szkl. śmietanki, resztę
zagotować z cukrem i kakao, dodać do gorącego płynu namoczoną
żelatynę, podgrzać niemal
do zagotowania,
ostudzić i schłodzić w lodówce. Ponieważ zdarza
się,
że z żelatyny robią się "kluchy", to wtedy przy
łączeniu jej z gorącą śmietanką pomagam sobie sitkiem.
Po kilku godzinach, wyjąć masę i rozgrzać do temp. pokojowej. Wykładać małe porcje do jakiegoś naczynia, miksować bardzo dokładnie, aż masa będzie przypominać bardzo miękkie, prawie płynne masło (w przeciwnym wypadku część biszkoptu na górze ciasta nie przyklei się do masy), rozsmarowywać na przekrojonym biszkopcie, a następnie przykryć drugą połową ciasta, lekko przycisnąć (można polać polewą lub dowolnie udekorować), zawinąć w folię i do lodówki. Jeść najlepiej następnego dnia.
Po kilku godzinach, wyjąć masę i rozgrzać do temp. pokojowej. Wykładać małe porcje do jakiegoś naczynia, miksować bardzo dokładnie, aż masa będzie przypominać bardzo miękkie, prawie płynne masło (w przeciwnym wypadku część biszkoptu na górze ciasta nie przyklei się do masy), rozsmarowywać na przekrojonym biszkopcie, a następnie przykryć drugą połową ciasta, lekko przycisnąć (można polać polewą lub dowolnie udekorować), zawinąć w folię i do lodówki. Jeść najlepiej następnego dnia.
Dodatkowe
porady
Moi drodzy ten przepis
jest jedynym prawidłowym przepisem na brzdąca. To przepis który da
Wam możliwość
zrobienia brzdąca takiego jak w cukierni.
Jeżeli
chodzi o dodawanie żelatyny, to należy to zrobić po zagotowaniu
śmietany (wyłącznie 30%) z cukrem i kakao, ale już podczas
studzenia w (formie płynnej). Nie wolno zagotowywać
żelatyny nigdy ponieważ traci ona swoje właściwości
żelujące.
Życzę smacznego :)
Zaintrygowałes mnie tym brzdącem:-). Zapowiada się przepysznie. Chętnie ten przepis któregoś dnia wypróbuję.
OdpowiedzUsuńBardzo polecam gdyż jest naprawdę wyśmienity :)
Usuńw składnikach brakuje jajek
OdpowiedzUsuńDzięki za uwagę...już poprawione.
Usuń37 years old Structural Analysis Engineer Allene Ferraron, hailing from Victoriaville enjoys watching movies like Joe Strummer: The Future Is Unwritten and Lockpicking. Took a trip to Gusuku Sites and Related Properties of the Kingdom of Ryukyu and drives a Sonata. sprobuj na tej stronie
OdpowiedzUsuńadwokat do spraw rodzinnych rzeszow
OdpowiedzUsuń